Η χρονιά που δεν βγήκε το Άγιο Φως- Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Στυλιανάκης Ιατρός

Δοξάζω το Θεό διότι βρέθηκα στις 12 Μαρτίου στη Γερμανία στο Heroldsbach της Νυρεμβέργης (μια γερμανική πόλη με δέκα χιλιάδες Έλληνες!) προσκεκλημένος όχι των Ελλήνων αλλά των Γερμανών Καθολικών! Μέγας είσαι Κύριε! Διάβασαν στο διαδίκτυο για την προσωπική μαρτυρία μου από τους Αγίου Τόπους και είδαν το μοναδικό ντοκουμέντο που τράβηξε η κάμερα το 1994. Θέλησαν να το ακούσουν αυθεντικά από έναν άνθρωπο που το είδε με τα μάτια του και το κατέγραψε με την κάμερα του.

Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή δεν ήθελα να πάω και έκανα “φιλότιμες” προσπάθειες για να ξεφύγω… Δεν είναι από περιφρόνηση προς τους ετεροδόξους, αλλά από διάκριση και οικονομία δυνάμεων… Έπειτα συμβουλεύτηκα ανθρώπους της Εκκλησίας και διακριτικούς πατέρες, αλλά και ανθρώπους που έζησαν στη Γερμανία για να κρίνω αν ένα τέτοιο εγχείρημα θα είχε κάποια σκοπιμότητα και αξία.

 

Η πρόσκληση συνοδεύτηκε από επισκέψεις γνωριμίας στον Άγιο Αθανάσιο στη Θεσσαλονίκη, όπου είμαι εφημέριος. Έθεσα τότε αναγκαστικά κάποιες κόκκινες γραμμές. Θέλω να ξέρω ότι δεν θα έχουμε συμπροσευχές τους είπα (γνωρίζοντας ότι εκείνοι αυτό ακριβώς επιδιώκουν θεωρώντας ότι η “Ένωση των Εκκλησίων” μπορεί να επιτευχθεί στην πράξη, de facto εν ονόματι της αγάπης!), είναι κάτι που η Εκκλησία μας το απαγορεύει με τους ετεροδόξους και αυτό θα μπορεί να γίνει μόνον όταν οι Καθολικοί ενωθούνε με την αρχέγονη Εκκλησία που είναι η Ορθοδοξία. Εν τάξει συμφώνησαν, θα γίνει μια απλή διάλεξη σε δικό μας ακροατήριο και όσοι Έλληνες θέλουν να έρθουν μου είπαν. Επίσης τους προειδοποίησα ότι μπορεί να πω πράγματα που μπορεί να τους θίξουν, από τη στιγμή που θα αναφέρω ότι το Άγιο Φως βγαίνει μόνον στους Ορθοδόξους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Δεν πειράζει μου είπαν εμείς είμαστε ανοιχτοί και βλέπουμε με καλό μάτι την Ορθοδοξία, θέλουμε όλοι οι χριστιανοί να είναι ενωμένοι με την αγάπη! Προσέξτε όμως τους είπα διότι αγάπη χωρίς την αλήθεια μπορεί να είναι ένα ναρκωτικό που απλώς σε κοιμίζει και νομίζεις ότι αγαπάς ενώ στην πραγματικότητα υποτιμάς την αλήθεια και προσβάλεις και αυτόν ακόμη τον ίδιο το Θεό που είναι η Αγάπη, η Αλήθεια και η Ζωή. Τέλος είμαστε διατεθειμένοι μου δήλωσαν να εκδώσουμε το βιβλίο σας για το Άγιο Φως στα Γερμανικά, πράγμα που με συγκίνησε και τελικά το έκανα από μόνος…

Βρέθηκα λοιπόν στη Γερμανία. Η διάλεξη για το Άγιο Φως μετατράπηκε τελικά σε ημερίδα και κανονικό σεμινάριο.
Με τον μεταφραστή μου (στο κέντρο) π. Μαρτίνο πρώην Καθολικό και τώρα ορθόδοξο κληρικό της Μητροπόλεως Γερμανίας

Έγιναν ουσιαστικά τρείς διαλέξεις με άμεση μετάφραση στα γερμανικά, που κράτησαν από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ! Ο Θεός μου έστειλε τον καλύτερο μεταφραστή, έναν πρώην καθολικό γερμανό που έγινε ορθόδοξος παπάς, με γυναίκα ελληνίδα! Με εξέπληξε θετικά το γεγονός ότι διακόσιοι τόσοι άνθρωποι, από όλη τη Γερμανία, ήρθαν και υπομονετικά παρακολούθησαν τη μαρτυρία για το Άγιο Φως, μια ιστορική αναδρομή για το Άγιο Φως από την πρωτοχριστιανική εποχή και τέλος μια εισήγηση περί του θαύματος στην Ορθοδοξία. Η ημερίδα μεταδόηθηκε ζωντανά σε όλη της Γερμανία μέσω του διαδικτύου. Από όλα όσα ειπωθηκαν και μάλιστα την ιστορική αναδρομή, ξεχωρίζω λίγα λόγια από την δεύτερη διάλεξη που αφορούσαν άμεσα τον κόσμο των Καθολικών.

Το έτος 1099 οι Σταυροφόροι με τις ευλογίες του Πάπα Ουρβανού του Β΄, κατέλαβαν τους Αγίους Τόπους με το πρόσχημα να τους ελευθερώσουν από τους απίστους Μουσουλμάνους, στην πραγματικότητα όμως για να επεκτείνουν την ηγεμονία του Πάπα και μάλιστα σε ένα μέρος τόσο σημαντικό για τη Χριστιανοσύνη. Η σφαγή υπήρξε πρωτοφανής για την αγριότητά της απέναντι σε Μουσουλμάνους αλλά και Εβραίους και πολλούς Ορθοδόξους, ακόμη και μικρά παιδιά! Όλα αυτά μετά το Πάσχα, είχε βγει ήδη το Άγιο Φως. Το επομενο Πάσχα του 1100 μ.Χ. οι Λατίνοι εκδιώκουν τους Ορθοδόξους από το Πατριαρχείο και τα πανάγια προκυνήματα και κάνουν την τελετή στον Πανάγιο Τάφο για να βγάλουν το Άγιο Φως.
Οι Σταυροφόροι στα Ιεροσόλυμα το 1099 μ.Χ.

Το Ἀγιο Φως όμως δεν βγαίνει! Συνεχίζουν τις προσευχές με αγωνία και οι ιερείς τους προτρέπουν τους Σταυροφόρους να μετανοήσουν για τις σφαγές και να εξομολογηθούν διότι ο Θεός είναι θυμωμένος μαζί τους! Το Άγιο Φως όμως εξακολουθεί να μην βγαίνει μέχρι αργά. Οι Λατίνοι αποσύρονται και επιτρέπουν στους Ορθοδόξους να κάνουν τη λιτανία στον Παναγιο Τάφο. Το Άγιο Φως βγαίνει πανηγυρικά και τρέχουν όλοι να το παραλάβουν και να ανάψουν τις καντήλες τους για να γιορτάσουν την άλλη μέρα Πάσχα! Την επόμενη χρονιά 1101 μ.Χ. οι Σταυροφόροι με το ιερατείο τους και πάλι προσπαθούν να βγάλουν το Άγιο Φως, το Μέγα Σάββατο, προσευχόμενοι όλη μέρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο βασιλιάς τους Βαλδουίνος παρακολουθεί περίλυπος και αποφασίζουν να συνεχίσουν και την άλλη μέρα το πρωί για να μπορέσουν να κάνουν Πάσχα με Άγιο Φως. Το Άγιο Φως όμως και πάλι δεν βγαίνει και απογοητεύονται, κλειδώνουν το Άγιο Κουβούκλιο και φεύγουν για να συνεχίσουν τις προσευχές στο Ναό του Κυρίου που βρίσκεται πάνω στη βάση του Ναού του Σολομώντος. Αφήνουν πίσω τους Έλληνες (μένουν πίσω και οι Αρμένιοι και Κόπτες) που επιχειρούν λιτανία γύρω από του Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου. Και ω του θαύματος! Το Άγιο Φως βγαίνει πανηγυρικά και βλέπουν τον Πανάγιο Τάφο να αστραποβολά μέσα, παρότι είναι κλειδωμένος! Σε λίγο ειδοποιούνται και οι Λατίνοι που έρχονται και ξεκλειδώνουν για να πάρουν το Άγιο Φως για όλους! Είναι η πρώτη και μοναδική φορά που αναφέρεται στην ιστορία ότι το Άγιο Φως δεν βγαίνει το Μέγα Σάββατο αλλά την επόμενη μέρα, Κυριακή του Πάσχα του 1101 μ.Χ.
Το Άγιο Φως στον Τάφο του Χριστού με DVD κυκλοφορεί τώρα και στα γερμανικά!

Αυτό το συγκλονιστικό περιστατικό εξηγεί την ανοχή πλέον των Λατίνων στο να βγάζουν οι Έλληνες το Άγιο Φως ακόμη και στην περίοδο της λατινοκρατίας στους Αγίου Τόπους (88 χρόνια) αλλά και αργότερα μέχρι σήμερα, που δεν συμμετέχουν καθόλου στην τελετή αλλά έχουν δική τους τελετουργία, άλλη ώρα. Το γεγονός επιβεβαιώνει και ο Λατίνος Πουλχέριος που διετέλεσε 11 χρόνια Πατριάρχης στα Ιεροσόλυμα επί κατοχής Σταυροφόρων. Παρά ταύτα η αρνητική προπαγάνδα των Λατίνων εναντίον των Ορθοδόξων και του Αγίου Φωτός δεν σταματάει ανά τους αιώνες, με αποκορύφωμα την εγκύκλιο του Πάπα Γρηγορίου Θ΄(1238) να απαγορεύει στους Καθολικούς τη συμμετοχή στην τελετή του Αγίου Φωτός στους Αγίους Τόπους επειδή είναι τέχνασμα των Ορθοδόξων, ενώ παλαιότερος Πάπας ο Ουρβανός Β΄ είχε μιλήσει επίσημα για το μεγάλο θαύμα του Αγίου Φωτός και την αξία των προσκυνημάτων… Ο Θεός μίλησε ανά τους αιώνες και δίνει και σήμερα ουράνιο “σημείο”, με το καταπληκτικό αυτό θαύμα του Αγίου Φωτός και πολλοί Καθολικοί που μελετούν την ιστορία πήραν το μήνυμα και κάτι καταλαβαίνουν για την αξία της Ορθοδοξίας, σαν της αληθινής Εκκλησίας. Έχουμε καθημερινά παραδείγματα ανθρώπων που έρχονται στην Ορθόδοξη πίστη, ας προσευχόμαστε ο Θεός να τους στηρίζει και να τους δίνει παρρησία ομολογίας. Δοξάζω το Θεό που βρέθηκα στη Γερμανία σαν πρεσβευτής του Αγίου Φωτός και άτυπα της Ορθοδοξίας. Και μη νομίζετε ότι δεν υπήρξαν ερωτήσεις και αντιρρήσεις… Η πιο σοβαρή αντίρρηση ήταν από έναν Φραγκισκανό μοναχό που ήρθε ξυπόλητος να παρακολουθήσει τη διάλεξη, και είπε ότι τα βίντεό μου δεν έχουν αξία διότι δεν είναι HD (υψηλής ανάλυσης)!
Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Θεόφιλος με το Άγιο Φως

Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Στυλιανάκης Ιατρός – Ψυχοθεραπευτής Οικογένειας, Παιδιών και Νέων

Σημ.: Εννοείται ότι τους έδειξα μεταξύ των άλλων και το δημοφιλές βίντεο με τις φωτεινές σφαίρες του Αγίου Φωτός τη χρονιά 1994 https://www.youtube.com/watch?v=QixmmUAlCY8&feature=youtu.be αλλά και το άλλο του 2008 https://www.youtube.com/watch?v=940Siv9VLUg με τους τοίχους του Ναού να παίρνουν φωτιά!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s