Το φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο του Πρόμαχου Ορθοδοξίας

IMG_1403Με αφορμή την ταυτόχρονη έκδοση πέντε νέων βιβλίων από τον ΠΡΟΜΑΧΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ σας παρουσιάζουμε την συνέντευξη μας με τον εκπρόσωπο της Συναλληλίας.

ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Καλησπέρα σας ! Θα θέλατε να μας πείτε ποιος είναι ο ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ;

ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Αρχικά θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για το βήμα που μας δίνει το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ – το πιο δημοφιλές από τα Εκκλησιαστικά sites – για να μας γνωρίσει ο κόσμος !
Ο Πρόμαχος είναι μία Συναλληλία, δηλαδή μία Ένωση Προσώπων, συνειδητά αγωνιζομένων Ορθοδόξων Χριστιανών – Κληρικών και Λαϊκών – που δραστηριοποιούνται σε Δράσεις Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιεραποστολής καθώς και σε Φιλανθρωπικές Δράσεις.
Στο Καταστατικό μας ορίζεται ρητά ότι η Συναλληλία μας δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, όλα μας τα μέλη συμμετέχουν εθελοντικά και η μόνη μας πρόσοδος, τα μοναδικά μας έσοδα προέρχονται από την διάθεση των βιβλίων που συγγράφουν αφιλοκερδώς κάποια από τα μέλη μας και τα παραχωρούν στην Συναλληλία ώστε να χρηματοδοτηθούν οι Δράσεις της !

ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Επομένως δεν είστε Εκδοτικός Οίκος

ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Ασφαλώς και όχι ! Εξάλλου δεν συνάδει κάτι τέτοιο με το μη κερδοσκοπικό του χαρακτήρα της Συναλληλίας μας , της Ένωσης μας. Οι Εκδόσεις ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ αναφέρεται ως υπόμνηση, ότι όλα τα έσοδα από τα συγκεκριμένα βιβλία διατίθεται για τις Δράσεις Ιεραποστολής και Φιλανθρωπίας της Ένωσης μας

ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Θα θέλατε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένοι ; Τι ακριβώς αφορούν αυτές οι Δράσεις ;

ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Όπως σας είπαμε διακρίνονται σε Δράσεις της Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιεραποστολής.
Αναφορικά με την Εσωτερική Ιεραποστολή να διευκρινίσουμε ότι Πρόμαχος σε συνεργασία με το Ιστολόγιο των Χαιρετισμών xairetismoi.blogspot.gr συνεχίζει το Έργο της δωρεάν διανομής τευχιδίων με τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Δηλαδή τυπώνεται και διανέμεται δωρεάν βιβλία με τους Χαιρετισμούς ;

ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Ακριβώς ! Για περισσότερο από μία δεκαετία εκτυπώνονται και διανέμονται καλαίσθητα τευχίδια με τους 24 Οίκους των Χαιρετισμών, με μεγάλη γραμματοσειρά τα οποία και αποστέλλονται δωρεάν σε Ιερές Μονές, σε Πνευματικούς , σε Ιερείς, σε Κατηχητικά και γενικά σε όποιον μας το ζητήσει !
Με την Χάρη της Παναγίας μας έχουν τυπωθεί και διανεμηθεί 345.000 τευχίδια Χαιρετισμών ! Χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον αριθμό τα δεκάδες χιλιάδες τευχίδια με τον Μικρό και Μεγάλο Παρακλητικό, τους Χαιρετισμούς του Τιμίου Σταυρού, και Παρακλητικών και Χαιρετισμών Αγίων που περιστασιακά εκδίδουμε !
Πάντως το κύριο έργο μας ήταν και παραμένει η δωρεάν διανομή των Χαιρετισμών της Παναγίας μας !

ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Θα θέλατε να μας πείτε πως και αναλάβατε μία τέτοια πρωτοβουλία ;

ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Η μεγάλη μας αγάπη εις την Υπεραγία Θεοτόκο είναι ο μοναδικός λόγος ! Όπως κάθε ορθόδοξη ψυχή σεβόμαστε και τιμάμε την Παναγία μας ! Όπως όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί , έτσι και εμείς θέλουμε να προσφέρουμε κάτι στην Δέσποινα μας ! Προσωπικά μας βιώματα μας οδήγησαν στην πρωτοβουλία αυτή που γίνεται ασφαλώς με την ευλογία και τις ευχές των Πνευματικών μας !

ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Και η έκδοση των βιβλίων πως προέκυψε ;

ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Κοιτάξτε ! Τα τελευταία χρόνια έχει προσλάβει η διάδοση των δωρεάν τευχιδίων που διανέμουμε πραγματικά μία τεράστια διάσταση. Μόνο την φετινή Μεγάλη Τεσσαρακοστή λάβαμε εκατοντάδες email με τα οποία μας ζητούσαν συνολικά να στείλουμε δεκάδες χιλιάδες τευχιδίων Χαιρετισμών σε διάφορα μέρη της Πατρίδας μας αλλά και στο εξωτερικό ! Οι οικονομικές μας δυνατότητες δεν επαρκούσαν και δεν επαρκούν να ανταποκριθούμε ! Κάναμε έκκληση μέσα από το Ιστολόγιο των Χαιρετισμών αν μπορούσε κάποιος να τυπώσει και να μας φέρει να μοιράζουμε Χαιρετισμούς ! Χρήματα ποτέ δεν ζητήσαμε από κανέναν ! Απλά Χαιρετισμούς να μοιράζουμε !
Αφού κανένας δεν ανταποκρίθηκε αποφασίσαμε τρεις εν Χριστώ αδελφοί να παραχωρήσουμε τρία βιβλία που είχαμε γράψει, ώστε από την διάθεση τους να χρηματοδοτηθεί η έκδοση νέων τευχιδίων με Χαιρετισμούς !

ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Είναι αυτή η μοναδική Δράση αναφορικά με την Εσωτερική Ιεραποστολή ;

ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Ασφαλώς και όχι. Στον εκδοτικό τομέα τυπώνουμε πέρα από τους Χαιρετισμούς και Εικόνες καθώς και σύντομα ψυχωφελή φυλλάδια, τα οποία και διανέμονται επίσης δωρεάν.
Αλλά εξίσου σημαντική με την Δράση των Χαιρετισμών είναι και η Ιεραποστολή του Προμάχου μας, μέσα από τα ευλογημένα ερτζιανά !
Αναφέρομαι στην ραδιοφωνική εκπομπή “Εν τω Φωτί σου οψόμεθα Φως” , του ιδρυτικού μέλους της Συναλληλίας μας και συγγραφέα ενός από τα βιβλία μας του “Δάκρυ στο Εγώ”, του αδελφού μας κου Νώντα Σκοπετέα, η οποία και μεταδίδεται με μεγάλη επιτυχία μία δεκαετία τώρα από 23 Εκκλησιαστικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς ! Και να μην ξεχάσουμε και την Ιεραποστολή μέσα από τις καθημερινές μας αναρτήσεις στον Ιστότοπο μας promachos.gr και στα προσωπικά μας Ιστολόγια !

ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Πριν μιλήσουμε αναλυτικά για τα βιβλία σας θα θέλατε να μας πείτε κάτι και για τις άλλες σας Δράσεις που αφορούν την Εξωτερική Ιεραποστολή ;

ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Βεβαίως ! Ο Πρόμαχος δίνει εξαιρετική βαρύτητα στην Εξωτερική Ιεραποστολή ! Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ενίσχυση των Ορθοδόξων Ιεραποστολών στην Αφρική και στην Ασία, αλλά στην διάδοση της Ορθοδοξία μας στους ετερόδοξους και αλλόθρησκους !
Για τον λόγο αυτό γράφονται πολλά από τα κείμενα μας στα Αγγλικά ! Για τον λόγο αυτό έχουμε προγραμματίσει την Έκδοση βιβλίων στα Αγγλικά που θα καταστούν κοινωνό τον ετερόδοξο Χριστιανό για την Αλήθεια της Ορθοδοξίας μας, χωρίς φυσικά ούτε ίχνος μισαλλοδοξίας ή προσηλυτισμού από μέρους μας.
Πιστεύουμε ότι αν ο ετερόδοξος ή αλλόθρησκος γνωρίσει τους Αγίους μας, τα θαύματα τους και τα θαύματα της Πϊστεως μας, θα θελήσει να γνωρίσει τι είναι η Ορθοδοξία. Σε αυτό προσβλέπουμε!
Ασφαλώς όμως και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις δοκιμαζόμενες Ορθοδοξες Ιεραποστολές στην Αφρική και στην Ασία !
Η βοήθεια μας σε αυτές δεν είναι μόνο χρηματική και υλικοτεχνική, αλλά και ηθική, μιας και είμαστε σε επαφή με ντόπιους Ορθόδοξους Ιερείς Μητροπόλεων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τους οποίους και μέσα από την αρθρογραφία μας και μέσα από την τηλεφωνική μας επαφή στηρίζουμε !
Η χατζίνα μας και συγγραφέας του βιβλίου “Λογοτεχνικές διαδρομές στην Αγία Γη”, η κα Σοφία Κιόρογλου, έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του έργου !
Έχοντας κατέβει δεκάδες φορές στην Αφρική και στους Αγίους Τόπους μπορεί να μας συντονίσει στις Δράσεις μας αυτές !

ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ : Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά αλλά θα θέλαμε να μας μιλήσετε και για τα βιβλία σας !!

ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Βεβαίως !! Τα δύο από τα τέσσερα ή καλύτερα πέντε τα αναφέραμε ήδη !
Πρόκειται για το “Δάκρυ στο Εγώ” του κου Νώντα Σκοπετέα, ένα μικρό Συναξάρι, με Αγίους της διπλανής πόρτας, μορφές γνώριμες σε όλους μας αλλά και τόσο άγνωστες ! Σε σαράντα μικρά διηγήματα αναφέρεται ο συγγραφέας σε απλούς καθημερινούς ανθρώπους που γνώρισε προσωπικά ή και άκουσε για αυτούς, οι οποίοι με την βιοτή τους ευαρέστησαν σίγουρα τον Θεό και των οποίων η βιοτή και η ορθοπραξία έχει πολλά να μας διδάξει ! Και φυσικά όλα αυτά με το σαγηνευτικό λόγο του κου Σκοπετέα που τον έχει καταστήσει κοσμαγάπητο !
Και για το δεύτερο σας είπα ακροθιγώς ! Πρόκειται για το “Λογοτεχνικές διαδρομές στην Αγία Γη” της κας Σοφίας Κιόρογλου, του οποίου η δομή και μόνο αποτελεί μία πρωτοτυπία, μιας και συνδυάζει διηγήσεις, ποιήματα, θαύματα, Συναξάρι Αγίων, νουθεσίες Γερόντων της Αγίας Γης, και όλα αυτά με πλούσιο πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, που το καθιστούν μοναδικό !
Το τρίτο μας βιβλίο δεν θα μπορούσε να μην έχει σχέση με τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας ! Ονομάζεται “Τα θαύματα των Χαιρετισμών… σήμερα” και σε αυτό ο συγγραφέας του κος Αριστομένης Φλουράκης έχει συγκεντρώσει εικοσιεννέα σύγχρονα θαύματα που σχετίζονται με την απαγγελία των Χαιρετισμών, όπως του τα διηγήθηκαν απλοί καθημερινοί άνθρωποι. Θαυμαστά γεγονότα που καταδεικνύουν την εξαιρετική προσευχητική αξία των Χαιρετισμών !
Τέλος η Συναλληλία μας προέβη στην έκδοση δύο πολυτελών βιβλίων στην Ελληνική και στην Ρωσική με τους εικοσιτέσσερις Οίκους , τετράχρωμα, με βυζαντινές μικρογραφίες, τα οποία ξεχωρίζουν από οτιδήποτε έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί από το μοναδικό τους χρυσότυπο εξώφυλλο, που προσιδιάζει – ακόμη και στην αφή – με βυζαντινό ψηφιδωτό !
Εξάλλου και το “Δάκρυ στο Εγώ” και τα “Θαύματα των Χαιρετισμών σήμερα” έχουν κοσμηθεί με παρόμοιο εξαιρετικό εξώφυλλο !

ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Θέλω να πιστεύω ότι θα τύχουν της αποδοχής όσων τα πάρουν στα χέρια τους και τα διαβάσουν !

ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Αυτό αποτελεί και την δική μας ευχή ! Επιθυμούμε να οικοδομηθούν πνευματικά όσοι τα διαβάσουν και κυρίως να ενισχυθούν στον πνευματικό τους αγώνα ! Και όλα να συντελέσουν στην δόξα του Τριαδικού μας Θεού και στην Τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου !

ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Να σας ευχαριστήσουμε για την συνέντευξη αυτή και να σας ευχηθούμε κάθε καλό στις Δράσεις της Συναλληλίας σας !

ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Και εμείς να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς για την ευκαιρία που μας δώσατε να μας γνωρίσουν οι εν Χριστώ αδελφοί μας ! Χριστός Ανέστη !!

ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Αληθώς Ανέστη !!

ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ – Ορθόδοξη Χριστιανική Ιεραποστολική και Φιλανθρωπική Συναλληλία
http://www.promachos.gr

https://www.vimaorthodoxias.gr/egrapsan-s-emas/o-promachos-orthodoxias-ki-i-ierapostoli-stin-ellada-kai-sto-exoteriko/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s