Απόσπασμα από το βιβλίο ” Λογοτεχνικές διαδρομές στην Αγία Γη”

“Παναγία η Βηθλεεμίτισσα” της Σοφίας Κιόρογλου

Από τις πιο όμορφες εικόνες της Παναγίας μας είναι και αυτή που βρίσκεται στον Ναό της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ. Είναι από τις αγαπημένες μου εικόνες και εικονίζει την Παναγία να κρατάει το θείο βρέφος αμέσως μετά την γέννηση του.

Στις 26 Δεκεμβρίου εορτάζεται η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βηθλεεμίτισσας. Η θαυματουργός αυτή εικόνα της Παναγίας ξεχωρίζει εντός του Ναού της του Χριστού
Γεννήσεως στην Βηθλεέμ. Είναι τοποθετημένη στη δεξιά πλευρά της νοτίου εισόδου του Αγίου Σπηλαίου της Γεννήσεως. Το γαλήνιο βλέμμα της και η άπειρη στοργή που ξεχειλίζει από τα μάτια της εικόνας της Παναγίας, ευφραίνουν τις καρδιές των προσκυνητών. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής έχουν δει την Παναγία την Βηθλεεμήτισσα να θαυματουργεί και την ευλαβούνται πολύ.Εμείς έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες ντόπιων που είδαν την Παναγία μας και που στράφηκαν στην Ορθοδοξία.

Είμαστε συγκινημένοι όταν αναφερόμαστε στην Παναγία μας και ιδιαίτερα όταν επισκεπτόμαστε την Βασιλική της Γεννήσεως και το Θεομητορικό μνήμα στην Γεσθημανή. Σε επόμενα άρθρα μας , θα αναφερθούμε και στην Ιερά Μονή Σειδανάγιας που βρίσκεται πολύ κοντά στον Πανάγιο Τάφο.

Όσον αφορά τώρα την εικόνα της Παναγίας της Βηθλεεμήτισσας, η παράδοση θέλει την εικόνα να προέρχεται από τη Ρωσία και τη συνδέει με την Αυτοκράτειρα των Ρώσων Αικατερίνη, η οποία επισκεπτόμενη την Αγία Γη και τη Βηθλεέμ, μετά από θαύμα που της επιτέλεσε η Παναγία, χάρισε τα τσαρικά ενδύματα της για να ντυθεί με αυτά η «Δέσποινα του Κόσμου».

Σύμφωνα με την παράδοση παραχώρησε τα κοσμήματά της για να τοποθετηθούν στην ιερή εικόνα, επιτάσσοντας από τότε οι τσαρίνες να μη φορούν πλέον ρουμπίνια (διαμάντια κατ’ άλλους), αφού αυτό είναι αποκλειστικό προνόμιο της «Βασίλισσας των αγγέλων» της γλυκιάς μας μητέρας.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΟΛΟΓΙΣΕ Ο ΣΕΒΑΣΤΟΣ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΟΙΜΕΝΩΝ ΠΑΤΕΡΑΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ Ο ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΙΒΕΡΙΑΔΟΣ. ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ, ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΕΥΛΟΓΙΑ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΤΗΛ. 6972848891 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ.

4 thoughts on “Απόσπασμα από το βιβλίο ” Λογοτεχνικές διαδρομές στην Αγία Γη”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s